Belsőépítészet

Általánosan elfogadott definíció nem létezik, ami meghatározná, hogy ki is a belsőépítész. Összefoglalóan a belsőépítész feladata az épített környezet belső tereinek alakítása, annak műszaki tervezése, térszervezése, stílusának kialakítása, hangulatának megteremtése a feladata. A belsőépítészet az egyetemes építészet szerves része, annak nélkülözhetetlen alkotóeleme.

Sajnos napjainkban valamelyest háttérbe szorulnak a belsőépítészek, vagy legalábbis a manapság elkészült épületek tervezőinek listáján nem találunk belsőépítész tervezőt. Irodaházak, lakóparkok, egyetemi épületegyüttes, középületek, iskolák, stb. épülnek anélkül, hogy az építész, a megrendelő vagy a beruházó igényelné a belsőépítész szakág bevonását. 
Semmi nem is kötelezi őket arra, hogy ezt megtegyék, ugyanis semmilyen törvényi előírás nincs erre nézve illetve nem engedélyköteles tevékenység. A belsőépítész terveknek nincsenek törvényileg előírt tartalmi, formai és műszaki követelményei, nem jogosultság köteles.
Nem mellékes az sem, hogy a generáltervező/megrendelő úgy gondolja, hogy megspórolhatja a belsőépítész tervezési díját, gazdaságosabbá téve ezáltal a beruházást. Sajnos sokan elfelejtik, hogy a belsőépítészek a speciális szakmai, műszaki és művészeti ismereteikkel, kreativitásukkal sokkal nagyobb hozzáadott értéket biztosítanak, mint amennyibe a munkadíjuk kerül. Persze ez nem a beruházási költségeken realizálódik, így marad az eddigi hozzáállás. 

A belsőépítész munkájának folyamata:
1. Belsőépítészeti koncepcióterv: az Építési engedélyhez szükséges tervek készítésével egy időben készül, amely a műszaki terv kiegészítéseként, anyag- és színtablókkal, színes kézi vagy számítógépes látványtervekkel mutatja be az elsődleges belső térrendezést, koncepciót.
2. Tenderterv: tartalmazza a berendezési, padlóburkolati és álmennyezeti terveket, amelyek megmutatják a belső térben megjelenő, burkolatot, azok típusát, kiosztását, gépészeti elemet, világítótestet, beépített és mobil berendezést.
3. Konszignáció: pontos leírás a betervezett termékekről, anyagokról.
4. Kiviteli terv: a kiviteli terv részletezi a különböző technológiák feladatait. Falnézeteken, részletterveken, alaprajzokon keresztül bemutatja az építési-bontási-, gépészeti -, világítási-, és burkolási terveket, szakipari feladatokat.