Építészeti tervezés

„… Egy ház „élete” a tervező asztalon kezdődik…”

Egy épület tervezésekor gondolni kell az elkészült épület funkciójára, élhetőségére, üzemeltetésére, fenntartására is. A mai világban az egyre nagyobb mértékben emelkedő energiaárak világában olyan otthonok megteremtése a cél, ami meghatározza a bentlakók komfortérzetét a gazdaságos fenntarthatóság mellett. Nem mindegy tehát, hogy ezeket az épületeket milyen anyagi ráfordítás mellett tudjuk megépíteni, avagy felújítani, illetve az üzemeltetés mennyire terheli meg pénztárcánkat és nem utolsó sorban mennyire szennyezi környezetünket. Ezért fontos, hogy az energiatudatos gondolkodásmód minél szélesebb körben terjedjen el, mivel hosszú távon csak ilyen szemlélettel juthat előbbre az emberiség. Nagyon fontosnak tartom a megrendelővel történő egyeztetést követően a tervezési fázistól a megvalósulásig ezen energiatudatos szemlélet követését. Lényeges szempont, hogy összességében ár-érték arányban egy olyan épület szülessen, aminek beruházási költsége belátható időn belül megtérül. Az alacsony energia felhasználású épületek megfelelő kialakítását számos tényező befolyásolja:

- az épület formai elemei
- az épületet határoló szerkezetek felépítése
- az épület tájolása
- gépészeti rendszerek megfelelő kialakítása

Tehát mindezek figyelembevétele együttesen szükséges ahhoz, hogy egy gazdaságosan megépített és gazdaságosan üzemeltethető, alacsony energiafelhasználású épület születhessen, melyeknek hasznát a tulajdonos a havi számlák fizetésénél kézzel foghatóan megtapasztalhatja.

 Építészeti tervezés, tervezői művezetés

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet tartalma szerinti tartalommal elkészített tervdokumentációk, valamint az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet IV. fejezete alapján meghatározott esetekben szükséges kiviteli tervdokumentációk elkészítése. A tervezési feladat magában foglalja az építtetői elképzelések megismerésétől a komplett dokumentációk összeállításáig – az engedélyezéshez szükséges szakhatóságokkal történő egyeztetéseket, azok engedélyeinek beszerzését, az engedélyezéssel járó valamennyi ügyintézést, tehát teljes körű szolgáltatást. A tervek 3D-s látványtervező programmal készülnek, tehát az építtető folyamatosan nyomon tudja követni az épület alaprajzi változtatásokkal történő épülettömeg, épületforma alakulását