Épületstatika

Kisebb épületekhez  általában nem is csinálnak statikus kiviteli tervet, hiszen minek oda a statikus mérnök. Igaz, hogy ebben az esetben, statikus terv hiányában annyival több anyag kerül a szerkezetbe, hogy abból többszörösen ki lehetne fizetni a statikai tervezést. Azután pedig utólag statikus szakvéleményt kell kérni, amiből rendszerint kiderül, hogy a hiba kijavítása sokszorosába kerül annak, mintha csináltattunk volna egy jól kivitelezhető statikus kiviteli tervet.
A jó statikus terv arra való, hogy ezeket a költségeket megspórolja, és a kivitelezési nehézségeket előre megoldja, így ott helyben már nem fő az ember feje, hogy „most mit csináljon, erre nem számított”. Sokszor találkozunk tervezőként azzal a problémával, hogy valaki tervek nélkül akart megcsináltatni valamit, aztán amikor a dolog már végképp kátyúba jutott, akkor kérdezte meg a mérnököt, vagy csináltatott statikus szakvéleményt, hogy most milyen megoldást javasol. Utólag mindig drágább valamit kijavítani, mint már eleve jól megcsinálni.
Ha nem is szeretne az építkezéshez teljes statikai dokumentációt, akkor is érdemes egy-egy szerkezeti rész részletes tervét elkészíteni.
Ilyenek például a vasbeton szerkezetek, födémek, vasalatok, alapozások.