Műszaki ütemterv

Műszaki Ütemterv
 
Az építkezési ütemterv a beruházás megvalósításához szükséges erőforrásokat szervezi meg időben gondolkodva. Minden beruházásnak, építkezésnek, létesítmény megvalósításának van egy időbeni üteme, egy pontatlanul, nem elég részletesen elkészített építkezési ütemterv, bizony elég nagy károkat, csúszásokat, anyagi veszteséget képes okozni. Egy- egy nagyobb beruházás olyan komplex folyamatok összessége, melyeket csak megfelelő szakmai tudással és kivitelezésekben, beruházásokban szerzett tapasztalatokkal lehet megfelelően összehangolni, azaz egyáltalán nem mindegy, ki készíti el egy építkezés ütemtervét.
Egy megfelelően elkészített ütemterv garantálja, hogy az építés folyamata tervezhető, így a beruházás optimális költséggel, a tervezett építési időtartamot leginkább megközelítő átfutási idővel valósítható meg. 
Az építéshez szükséges erőforrások (munkaerő, gépek rendelkezésre állása, az építkezéshez szükséges anyagok megléte) időben tervezhetően, pontosan, kiszámíthatóan állnak rendelkezésre a teljes folyamat alatt, így költséget spórolhat és felesleges időbeni csúszásokat kerülhet el.